Temat:
Smaczne truskawki.
Zdalne nauczanie podstawa programowa: I 7;
III 8; IV 2, 8, 19
Cele:
·
poznawanie polisensoryczne owocu truskawki
·
rozwijanie umiejętności prowadzenia obserwacji
i przewidywania jej efektów
·
ćwiczenie
swobody wypowiedzi
·
doskonalenie umiejętności plastycznych podczas
malowania
·
rozwijanie poczucia rytmu.
Pomoce:
świeże truskawki, jednorazowe talerzyki, 2 przezroczyste naczynia z wodą,
czerwona i zielona krepina, kartki z konturowym rysunkiem truskawki, farby,
pędzelki, szarfy w 2 kolorach, nagranie dowolnej skocznej muzyki.
1.
Degustacja truskawek. Dziecko siedzi przy stoliku z zawiązanymi oczami.
Przed nim na talerzyku leżą truskawki. Dziecko próbuje owoców. Stara się
odgadnąć ich nazwę. Mówi, jaki mają smak, zapach i kolor. Następnie odsłania
oczy i kończy degustację.
2.
Praca plastyczna „Truskaweczki”. Dziecko dostaje kartkę z dużym konturowym rysunkiem
truskawki. Maluje kontur owocu czerwoną farbą, a szypułkę – zieloną.
3. Zabawa badawcza „Zabarwianie wody”. Rodzic
przygotowuje 2 przezroczyste naczynia z wodą. W jednym dziecko umieszcza kawałek
krepiny czerwonej, a w drugim – zielonej. Następnie obserwuje , jak woda
zabarwia się w każdym naczyniu. Potem rodzic miesza ze sobą oba płyny. Dziecko
obserwuje i komentuje wyniki eksperymentu. Rozbudzanie ciekawości badawczej.
4. Zabawa ruchowa „Truskawka z szypułką”.
Dziecko– truskawka i szypułka rodzic lub rodzeństwo tańczą do wybranej muzyki.
Rozwijanie poczucia rytmu.
Życzę miłej zabawy Urszula Kozak
Komentarze
Prześlij komentarz